Croquet & Croquettes-toernooi

op .

Het Heerengenootschap Sabre uit Nijmegen organiseert een keer per jaar het "Croquet en Croquettes-toernooi". Het sportieve element is bij studententoernooien vaak bijzaak. Een excuus om ordinair te zuipen? Studententoernooien zijn véél meer dan dat.

Op 30 mei 2014 vond C&C 2014 plaats. Zo'n tweehonderdvijftig studenten uit Nijmegen en andere studentensteden bezochten de zevende editie van het studentencroquettoernooi. Na een week van regen brak op vrijdag eindelijk de zon door. Perfect buitenweer!

 

Het spel Croquet wordt gespeeld met hamer (mallet), ballen, poortjes (hoops) en twee eindspiezen. Het doel is om je bal door de poortjes naar de eindspies te slaan. Gaat de bal door een poortje, dan krijg je een extra slag. Het is toegestaan om de bal van de tegenstander te raken (en daarmee uit de weg te slaan). Het team dat zijn bal als eerste tegen de eindspies weet te slaan, wint het spel.

 

Het zomerse weer wordt door veel deelnemers omarmd. Het stereotype mannelijke student in jas-das brengt al snel een chique sfeer met zich mee, maar ook de dames maken bij het Croquet et Croquettes-toernooi van de gelegenheid gebruik om zo elegant mogelijk voor de dag te komen. Jurkjes en sjaaltjes, maar vooral de hoeden trekken de aandacht. 

 

Tussen de wedstrijden door moet er natuurlijk ook gezond worden.

 

Over gezond gesproken: gedurende de hele dag worden er broodjes croquet geserveerd... 

 

... en hoewel een broodje croquet niet zo chique is als de kledij, vinden de broodjes gretig aftrek. Alleen even oppassen dat de maagdelijk witte jurken, rokken en hoeden niet worden bijgekleurd met mosterd of ketchup.

 

Het clubhuis van voetbalvereniging OSC in Oosterhout is een verdieping hoger gelegen dan de voetbalvelden eromheen. Een ideaal uitkijkpunt over de velden voor als je team even pauze heeft en je glas is bijgevuld met bubbels.

 

Tactiek is belangrijk bij croquet: bij het raken van de bal van de tegenstander mag men ervoor kiezen om deze weg te slaan ("croqueteren"), of zelf een extra slag te nemen. De verschillende mogelijkheden zorgen voor veel discussie binnen de speelteams.

 

Studententoernooien zijn dé plek bij uitstek om nieuwe mensen te ontmoeten. Disputen van andere verenigingen, vaak uit heel Nederland, zijn van harte welkom om mee te spelen. Hoewel studentenverenigingen onderling zeer competitief kunnen doen, heerst er op het toernooi een gezellige, ongedwongen sfeer. Dikwijls worden er afspraken gemaakt om een keer in de studentenstad van de bezoekende disputen te gaan borrelen. 

 

Raakte de bal de eindspies nu wel of niet? Het gericht slaan van de bal blijkt nog een flinke opgave op het hobbelige, onvoorspelbare gras.

 

Bij een chique toernooi hoort een chique menukaart. Naast croquetten werden er daarom oesters geserveerd bij de oud-Hollandse oesterbar.

 

De oesters werden ter plekke door de chef geprepareerd.

 

Een groot deel van de aanwezige studenten heeft nog nooit oesters gegeten. Bang voor nieuwe smaken zijn ze echter niet: er stond regelmatig een rij voor de mobiele bar.

 

Helaas bleek niet iedereen de smaak te kunnen waarderen. 

 

Liggend in het gras wachtten de deelnemers op het avondeten.

 

Het diner werd keurig op tijd geleverd door de lokale Chinese cateraar. En omdat studenten niet van afwassen houden (en de cateraar waarschijnlijk evenmin), wordt het gewoon geserveerd op plastic bordjes.

 

Studenten zijn de moeilijksten niet: bij gebrek aan tafels en stoelen voldoet ieder vlak oppervlak als meubilair.

 

Ook voor het drinken wordt gezorgd. Het regionale promotieteam van Red Bull komt vaker op (studenten)evenementen gratis blikjes energiedrank uitdelen. Voor veel deelnemers komt die energie als geroepen: het feestje gaat immers door tot diep in de nacht.

 

En is je energie onverhoopt toch op, dan neemt niemand het je kwalijk als je na de maaltijd even een after dinner-dutje doet.

 

Croquet is een sport die door weinigen bedreven wordt. Desondanks weten studenten zich er prima mee te vermaken, zowel op als naast het speelveld. Het draait op zo'n toernooi niet om de sport die wordt gespeeld. Zolang de sfeer goed is, kan zelfs een hoelahoep-toernooi nog een succes worden.

De hele fotoserie is te vinden op de Facebook-pagina van Heerengenootschap Sabre: http://www.facebook.com/CenCtoernooi