Als 10x15 niet groot genoeg is

op .

 

Review van de wanddecoratie, ofwel een print voor aan de muur, van Saal Digital

Aanleiding

Onlangs heb ik een review geschreven over het fotoboek van Saal Digital. Na het optekenen van mijn ervaringen vroegen zij of ik ook geïnteresseerd was in het beoordelen van hun wanddecoratie, oftewel een grote print voor aan de muur. Met een reis naar Finland achter de boeg waren er genoeg platen om aan de muur te hangen, maar gezien de kerstdagen leek het mij leuker om de wanddecoratie cadeau te geven aan medereisgenoten. Met de cadeaubon had ik carte blanche, dus heb ik de print helemaal naar eigen inzicht kunnen vormgeven: materiaal, ophanging en grootte.

  

Ontwerpproces

Bij aanvang kan worden gekozen tussen verschillende afdrukmaterialen (o.a. canvas, acrylglas of alu-dibond) en ook qua ophanging is er voor ieder wat wils. De prijzen zijn marktconform. Het is zelfs mogelijk om een proefpakket te bestellen, waarbij de kosten daarvoor in mindering kunnen worden gebracht op de daadwerkelijke bestelling. Mijn keuze is gevallen op een print op alu-dibond met aluminium ophangingsprofiel van 70 bij 40 centimeter. Het is mogelijk om de afmetingen van je afdruk zelf op te geven (tot 5 à 10 centimeter verschil) waardoor je niet gebonden bent aan vaste afdrukverhoudingen. Een service die maar weinigen bieden!

  

Geen rare frames, hippe stickers of diepzinnige teksten over een print; die passen misschien in je agenda, maar niet op een afdruk voor aan de muur die (hopelijk) minimaal een jaar zal blijven hangen. De ontwerpsoftware heb ik dan ook eigenlijk alleen maar gebruikt om een foto te uploaden. 

Bestellen en levering

Aangezien de print in de kerstvakantie werd geleverd (en ik net op dat moment weg was), verliep de bezorging via DHL niet helemaal vlekkeloos; dat is Saal echter niet aan te rekenen. De print was stevig verpakt in karton, bubbeltjesplastic en folie, waardoor transport niet snel voor beschadigingen zou kunnen zorgen. De doorlooptijd bedroeg iets meer dan anderhalve week na het plaatsen van de bestelling; prima voor tijdens de feestdagen. 

  

Kwaliteit van het materiaal

De print op aluminium dibond voelt stevig aan. Hij is niet al te dik (3mm voor de aluminium plaat, 12mm incl. montageprofiel) maar buigt niet door. Door gebruik te maken van het lichtgewichte materiaal is de print aan wat fragielere muren te bevestigen. Ophangen aan een systeem voor het ophangen van lijsten vereist minimaal twee montagepunten, om te voorkomen dat de lijst bij het afstoffen al scheef gaat hangen. Afhankelijk van de dikte van je ophangsysteem komt het geheel wel wat van de muur te hangen. Voor een strakkere montage kan je natuurlijk altijd kiezen voor spijkers in de muur. 

  

  

  

Kwaliteit van de afdruk

De afdruk biedt voldoende scherpte ten opzichte van de originele afbeelding: uiteraard gaat er een klein deel aan (fijne) details verloren, zoals bij elke print op materiaal anders dan fotopapier, maar dit blijft onopgemerkt op normale kijkafstanden. De afdruk heeft een minimaal reliëf: de structuur is vergelijkbaar met filmkorrel en is voelbaar als je met je vingers over de print glijdt. Ga je met je neus op de print staan, dan zie je die korreling verschijnen. Vanaf een afstand van 20 centimeter is het nauwelijks meer te zien en op normale kijkafstanden biedt de print meer details dan je met het menselijk oog kan waarnemen.

  

  

Kleuren komen in de print goed tot hun recht. Een en ander is uiteraard afhankelijk van de belichting - een spot erop geeft ander licht dan daglicht uit een nabijgelegen raam - maar over het algemeen zijn de kleuren helder. Door de matte afwerking heb je niet snel last van reflecties van raampartijen of andere heldere objecten. Het contrast is hierdoor wel wat aan de lage kant, inherent aan het werken met matte afwerkingen. Voor diepe zwarttinten kun je dus, mits opgehangen in een geschikte ruimte, beter kiezen voor een glanzende afwerking.

  

De print (met belichting van voren) komt altijd wat donkerder uit de verf dan op het beeldscherm (welke van achteren belicht wordt), dus houd hier rekening mee tijdens het bewerken van de foto. Een goed uitgemeten histogram met daarbij een correctie van +0.2 stops belichting gaf een mooi effect. Ook kleuren kunnen een lichte saturatieboost gebruiken, om net dat extra beetje aandacht te trekken in de kamer. Richt een spot op de muur om ook in donkerder omstandigheden de foto goed te kunnen bekijken. Kleurverval na UV-straling is op dit moment natuurlijk nog niet te beoordelen, maar over 12 maanden zal ik hierop terugkomen.

Aftersales

Helaas bleek bij aankomst van de afdruk dat er een klein zwart puntje in de print terecht is gekomen, die er in de oorspronkelijke foto niet zat. Nu doe ik hier normaal gesproken niet moeilijk over, maar het zwarte puntje zat in het midden van een wit vlak lucht, waardoor het puntje goed zichtbaar was. Ik heb hier contact over opgenomen per e-mail met de klantenservice van Saal, die mij snel en vriendelijk te woord stonden en vrijwel direct een nieuw product deden toesturen. In de vervangende print was geen beschadiging te zien. Zoiets kan natuurlijk altijd gebeuren, zolang het maar op een prettige manier wordt afgehandeld. Dat was nu zeker het geval.

  

Conclusie

Materiaaltechnisch is er niet veel aan te merken op de print van Saal. Het aluminium is robuust en licht en de montagemethode maakt het mogelijk de print strak op de muur te bevestigen. Ook qua druktechniek ontvangt de afdruk een dikke voldoende: er is weinig tot geen verlies van details, de afdrukstructuur is prettig en de afbeelding op het beeldscherm komt qua kleuren overeen met de print aan de muur.

Afdrukken op aluminium is een veilige keuze. Is de ruimte waar de print in komt te hangen echter rustig en licht genoeg, dan is het de moeite waard om een glanzende afdruk te overwegen. Een matte print op aluminium levert wat dat betreft wat in qua contrast, maar biedt het grote voordeel niet te spiegelen. 

 

 

De print heb ik inmiddels cadeau gedaan aan mijn schoonouders, waar hij prominent in de keuken is komen te hangen. Wil jij er ook een bestellen? Kijk dan op de website van Saal!